Tudatos álmok! /cikk/ - Álom.blog

Álom.blog

Az oldalam különféle álmokkal foglalkozna. Pontosabban a ti álmaitokkal csak annyit kell tennetek, hogy leírjátok és elkülditek nekem:) Akinek van hihetetlen , élményszerű , akár vicces, szerelmes , esetleg fura álma , ossza meg velem és a többi olvasóval. :) Kíváncsian várom mennyien leszünk és érdekel ez titeket. Leveleket a bolong_17@freemail.hu emailcímemre várok:)Vagy vegyetek fel msn re mely címe ugyanaz mint az Emailé. Blog frissítése: Alkalomadtán.

Álmos Chat

Utolsó kommentek

  • Ernő88: @suzildi: Nagyon érdekes amit írtál. Én is sűrűn szoktam álmodni. Arra, hogy színes vagy fekete-fe... (2011.08.24. 15:54) Álmok,Szellemek,Megérzések...
  • suzildi (törölt): Bármilyen hihetetlen (számomra is) gyermekkorom óta álmodom éjjelente. Majdnem minden nap, és regg... (2011.08.05. 08:36) Álmok,Szellemek,Megérzések...
  • Ernő88: Érdekes történetek ezek. Nálam is voltak már hasonlók! (2010.12.01. 22:00) Szellemek
  • Ernő88: Aranyos kis cikk lett az álomfogóról:) (2010.12.01. 21:57) Az álomfogó
  • Ernő88: @$zamóca & Yoghurt: Köszönöm az elemzést! (2010.10.27. 13:34) Álomsorozat: Aranka álma (10)
  • Utolsó 20

Tudatos álmok! /cikk/

2010.02.13. 20:33 :: Ernő88

Frederik van Eeden holland pszichiáternek köszönhetjük a fogalmat, aki Tanulmány az álmokról (1913) című cikkében azokat az álmokat nevezte tudatosaknak, melyekben "az alvó emlékszik a nappali életre és saját helyzetére, tökéletes tudatosság állapotát éri el, képes figyelmének irányítására és arra, hogy szabad akaratából különféle cselekedeteket kíséreljen meg". (Van Eeden valójában a "lucid dream" fogalmát használta, melynek szó szerinti jelentése: 'tiszta álom' vagy 'világos álom'. A holland kutató mentális tisztaságra, világosságra utalt a kifejezéssel. Magyarul a 'tudatos álom' fordítás terjedt el a köztudatban.) A kutatók többsége manapság egyszerűen azokat az álmokat nevezi tudatosaknak, melyekben az álmodó tudatában van annak, hogy álmodik.

A tudatosság foka nagymértékben változó lehet. Előfordulhat például, hogy homályosan felismered, hogy álmodsz, de nem gondolkodsz egészen világosan. A tudatosság magasabb fokán emlékszel ébrenléti életedre, és teljes mértékben birtokában vagy intellektuális, kritikai képességeidnek. A mentális tisztasághoz hasonlóan az álom irányításának képessége is változásokat mutat. Lehetséges úgy tudatosan álmodni, hogy közben alig gyakorolsz kontrollt az események fölött. Máskor képes lehetsz arra, hogy tetszésed szerint változtass az álom elemein. Úgy tűnik, ez a képesség nagy mértékben függ attól, hogy mennyire vagy magabiztos.

Amellett, hogy a tudatos álmok kalandot jelentenek, egyéb hasznos célokra is fordíthatók. A kutatók szerint segítségükkel felülkerekedhetünk a rémálmokon. Az álombeli szörnyek például gyakran alakulnak át jóságos teremtményekké vagy barátokká, ha tudatos álomban bátran szembenéz velük az álmodó. Az ébrenléti életben hasznosítható képességeket is be lehet gyakorolni tudatos álmodás során, a nagy tömeg előtt tartott magabiztos beszédtől kezdve az emberi konfliktusok kezelésén át egészen a sportteljesítményekig. Művészi alkotásokat inspiráló forrásokként is szolgálhatnak a tudatos álmok. Gyógyításra is felhasználhatók: ha az álmodó tudatos álomban gyógyítja magát, jótékony hatást gyakorolhat fizikai egészségének állapotára. Sokan számolnak be arról is, hogy misztikus tapasztalatot szereztek tudatos álmodás során.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alompontblog.blog.hu/api/trackback/id/tr841755683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mayhem 2010.08.17. 05:52:21

Nos nekem is volt már ojan rémálmom hogy jöt 1 autó elakart ütni erre én lefeküdtem az út közepére és becsuktam a szemem és felkeltem mielőtt elcsapott volna az autó.
süti beállítások módosítása